Anette Bøe:” Seefeld gir god energi”

20. November 2017 0

Anette Bøe har nettopp fylt 60 år, men er ikke blitt noe særlig roligere av den grunn. For langrennsdronningen, som mange husker spesielt godt fra Seefeld i 1985, er det å komme seg ut i naturen og være i bevegelse ekstremt viktig. I Seefeld blir alle hennes grunnleggende behov tilfredsstilt.

Anette kom til Seefeld for første gang bare noen få dager før VM i 1985 startet. «Jeg kom rett fra Sveits. Der hadde jeg trent intensivt på skøyteteknikk», forteller Anette. Det var en av de betydelige brytningstidene i langrennssporten – VM i Seefeld ble det siste verdensmesterskapet uten restriksjoner på løpsstilen. Anette følger vår tids diskusjon om dobbeltstaking med stor interesse, og mener for så vidt det er riktig å innføre restriksjoner på stavlengden, for å bevare den klassiske teknikken. Det er ingen tvil om at dette er en idrettsutøver som fortsatt følger sin sport med argusøyne.

Tilbake til Seefeld: for Anette ble det gode dager i Seefeld i 1985. Hun vant gull på både 5 km og 10 km, bronse på 20 km og på stafetten tok hun sølv sammen med Berit Aunlie, Britt Pettersen og Grete Ingeborg Nykkelmo. «Det var helt elektrisk» sier hun og får stjerner i øynene.

Anette jobber nå som skilærer i Martin Taubers cross country academy i Seefeld. Etter at barna ble voksne, har hun kjent på et stadig større ønske om å komme seg ut og jobbe i utlandet igjen. Rent tilfeldig kom hun i kontakt med Martin Tauber, og han er veldig fornøyd med å ha en så rutinert skiløper i stallen.

«Seefeld gir så god energi» sier Anette. I motsetning til en del andre steder i Alpene er Seefeld usnobbete og hyggelig. «Menneskene er vennlige og man føler seg virkelig velkommen».

For et aktivt menneske som Anette er treningsforholdene et viktig aspekt for å velge Seefeld. «Her er det over 260 km med oppkjørte trikkeskinner. Gutta som jobber med dette vet virkelig hva de gjør. Her går jeg fra landsby til landsby. Den fantastiske naturen får jeg med på kjøpet.» sier hun engasjert.

«Det som er så fantastisk med Seefeld, er at det er utallige muligheter for utendørsaktiviteter. Randonee er en idrett som passer perfekt i Alpene, og den bidrar til at man får opplevd alpin natur på en helt særegen måte. I tillegg har Seefeld flere ordinære alpinanlegg, blant annet med kveldskjøring. Hvis det er en dag man ikke har lyst til å spenne på seg skiene, kan man for eksempel gå på skøyter, spille curling, ake kjelke eller ta bena fatt og utforske skogene og fjellene rundt Seefeld» ramser hun opp med iver.

I Norge er fortsatt matpakka enerådende på fjellturer. I Østerrike er derimot tradisjonen en annen, og det ligger koselige hytter med rødrutete duker og serveringsdamer i nasjonaldrakter langs løypa. Det anbefales å ta en stopp. For selv om en schnaps på tur er veldig unorsk og litt eksotisk, er atmosfæren og maten noe av det som gjør turen autentisk – det legges stor vekt på regionale råvarer og tradisjonelle, lokale retter.

Mange nordmenn tror Alpene bare er snø, vinter og vintersport. Dette stemmer ikke når det snakkes om regionen rundt Seefeld. Stedet har like mange gjester i sommerhalvåret som på vinteren.  Framfor alt er det de flotte sykkel- og turmulighetene som får gjester til å komme igjen år etter år. I tillegg er muligheten til stede for å møte på en ekte proff – det moderne rulleski- og skiskytingsanlegget trekker lag fra hele Europa.

«Beliggenheten på 1200 meter over havet er en effektiv treningshøyde for både amatører og proffer» kommenterer Anette kjapt.

I 2019 er det nok en gang ski-VM i Seefeld, og denne gang ønsker Anette å være en del av vertskapet. Dette ser hun fram til, å få bidra til nok et vellykket arrangement, på nettopp det stedet som har betydd så mye for henne.