“Krampus” en førjulstradisjon i Alpene

27. November 2018 0

«Krampuser» kalles vesnene som skremmer vettet av både gammel og ung i disse dager. Tradisjonen går helt tilbake til hedensk tid og var forankret i hele det Alpine området i Østerrike, Sveits, Italia og deler av Tyskland.
«Krampusen» er en mytologisk skapning; en demonisk figur med pels, hover og hengende tunge. Rundt livet bærer den store bjeller som varsler om at de, som ikke var snille i året som gikk, bør komme seg unna…
Skikken var tidligere utbredt i hele Østerrike, men ble i middelalderen forbudt av den katolske kirke. I de trange og lite framkommelige dalsøkkene i Tirol levde allikevel krampustradisjonen videre.
I dag er denne hedenske førjulstradisjonen godtatt av den katolske kirke. Kompromisset har blitt at Krampusene har slått seg sammen med den hellige St. Nikolaus, som er motstykket til demonene. St Nikolaus likner på julenissen og har med seg gaver til de snille barna. Denne figuren har bakgrunn i legenden om den hellige biskopen Nikolaus av Myra.
De første dagene i desember blir derfor ventet med spenning. Kommer Nikolaus på besøk? Har han eventuell med seg en Krampus eller to? Den 5. desember er derfor en slags liten juleaften for mange tyroler familier. Det tennes lys, venner kommer på besøk og det blir ofte noe godt å spise før Nikolaus ringer på døren. Hvis det høres bjeller, kryper de minste opp på fanget eller under sofaen. For alle som er på besøk i Seefeld kan man oppleve denne skikken på nært hold på julemarkedet i Seefeld. Det er en skrekkblandet fryd som hører til advent i Alpene, som Rakfisken på norske julebord. Tror faktisk en del Østerrikerer har lignende følelser overfor Rakfisken som jeg har når jeg treffer en Krampus nattestid…